Woorden, begrippen en uitdrukkingen

commissaris van de koning, Commissaris des Konings

Wij schrijven: commissaris van de koning (tweemaal onderkast). De vorm Commissaris des Konings is archaïsch. Vermijd de afkortingen CvdK en CdK. De commissaris van de koning is voorzitter van Provinciale en Gedeputeerde Staten en vertegenwoordigt het Rijk in de provincie. Wordt aangesteld voor een periode van zes jaar. In Limburg wordt de commissaris officieus gouverneur genoemd (en het Provinciehuis Gouvernement), analoog aan de Belgische praktijk.

Indonesië en Nederlands-Indië

* Indië. Aanduiding voor Nederlands-Indië. De soevereiniteitsoverdracht had plaats op 27 december 1949. De naam Indonesië was al langer in omloop in nationalistische kringen. Koningin Wilhelmina gebruikte die voor het eerst officieel in een radiorede uit Londen op 6 december 1942, waarin zij een grotere zelfstandigheid van de Nederlandse rijksdelen aankondigde. Na de oorlog is Den Haag de naam blijven gebruiken.

Shi'ieten, begrip

De shi'ieten vormen een minderheid in de islam. Zij leven vooral in Iran en Irak. Shi'ieten erkennen de Profeet, de Koran en de sunna, maar daarnaast volgen zij Ali, de vierde kalief (opvolger van de Profeet), en diens volgelingen. Grootste school vormen de zogenoemde twaalvers, die geloven in een opvolging van twaalf imams, te beginnen met Ali. Vergelijk: sunniet

Centurio

Correct is: centurio. Meervoudsvormen: centuriones en centurio's (voorkeur). Betekenis: hoofdman over een centurie (= een groep van honderd man), onderofficier in het Romeinse leger. Ook: honderdman.

Hiphop, betekenis

Muziekstijl die wordt beoefend door rappers, MC's ('Masters of Ceremony') en deejays (diskjockeys), meestal met twee draaitafels en een mengpaneel). Met rap wordt alleen het vocale (tekst)gedeelte aangeduid.

Baäl, baäl

Het Witte Boekje maakt een onderscheid tussen Baäl, met een beginkapitaal en baäl, helemaal met kleine letters. Baäl is een Kanaänitische god, en baäl een afgod.

fotoalbum, foto-album

Correct is: fotoalbum (zonder koppelteken, want de o en a zijn geen botsende klinkers).

monopoliepositie, monopolie-positie

Correct is: monopoliepositie (zonder koppelteken).

tannine, tanine

Correct is: tannine (dubbel n). Tannine of looizuur is de ruggegraat van rode wijn. De stof zit in de schillen, pitten en stelen van de druiven en wordt door inweking en alcoholische gisting eraan onttrokken. De hoeveelheid tannine kan per oogst verschillen, omdat de aanmaak onder andere wordt bepaald door de warmte. Bepaalde druivenrassen, zoals pinot noir en gamay (voor respectievelijk bourgogne en beaujolais) hebben minder tannine en leveren daardoor lichtere, fruitigere wijnen. Te veel tannine kan een wijn ongenietbaar maken.

douairière, douarie

Beide vormen zijn correct, maar de betekenis verschilt: douairière: adellijke weduwe; douarie: uitkering van een weduwe.

Inhoud syndiceren