Militaire terminologie

legerkorps, legercorps (militaire terminologie)

Correct is: legerkorps (korps met een k). Betekenis: eenheid van een aantal divisies. Een aantal legerkorpsen vormen een leger.

marinier (militaire terminologie)

Betekenis: een 'zeesoldaat' die met name wordt ingezet bij amfibische landingen. Veel voorkomende fout: een bemanningslid van een fregat of ander marineschip heet nooit marinier. Het Korps Mariniers is wel onderdeel van de Koninklijke Marine. Een opvarende aan boord van één van de schepen van de marine is geen marinier maar een matroos.

Mig, MiG, MIG, mig

Het Witte Boekje schrijft: Mig. Meervoud: Migs. Betekenis: Russisch gevechtsvliegtuig. (Mig is een samentrekking van Mikoyan en Goerevitsj, twee Russen die samen een vliegtuigontwerpbureau oprichtten. De Mig-fabrieken staan in Moskou.)

onderzeeboot (militaire terminologie)

Nooit schip noemen. En ook niet: duikboot. Synoniem: onderzeeër.

peloton, peleton

Correct is: peloton. In het leger: onderafdeling van een compagnie (enige tientallen soldaten met een officier).

regiment (militaire terminologie)

Betekenis: niet-Nederlandse eenheid in grootte tussen bataljon en brigade. In Rusland zijn ook vliegtuigen in regimenten opgedeeld. In Groot-Brittannië wordt de elite-eenheid Special Air Service ook wel the Regiment genoemd.

SA-X, Sam-X, SAM-X

De correcte spelling van deze 'surface-to-air missile' is SA. Zo zijn er de SA-2, de SA-3, de SA-10 enzovoorts.

afdeling (militaire terminologie)

Bij militairen: generieke term voor een samen opererende groep militairen met verschillende wapens.

schrijfwijze wapensystemen: algemeen

De schrijfwijze van wapensystemen is een ingewikkelde kwestie. Bij twijfel is het raadzaam de naamgeving van de Federation of American Scientists, FAS, toe te passen. Deze onafhankelijke Amerikaanse denktank beheert een website, www.fas.org, waarop alle systemen via een aparte zoekmachine te vinden zijn. Deze site geeft doorgaans uitsluitsel over de spelling van de meeste Europese en Amerikaanse wapensystemen. Ook zijn hierop de NAVO-codenamen van Russische wapensystemen te vinden.

Inhoud syndiceren