Militaire terminologie

brigade (militaire terminologie)

Betekenis: de kleinste eenheid met gecombineerde wapens. Een tankbrigade bestaat ook uit ondersteunende eenheden, zoals infanterie. In een brigade zitten vier- tot vijfduizend man.

schrijfwijze wapensystemen: tanks

Tanks heten altijd alleen maar naar hun systeemnaam: Leopard 1 of 2, de Abrams of de Leclerc. Bij Russische tanks wordt altijd alleen maar de typeaanduiding van de NAVO gegeven: T-55, T-62, T-72, T-80 enzovoorts. De term tank wordt overigens te pas en te onpas gebruikt voor alles met rupsbanden. Zie voor het correcte gebruik bij tank.

compagnie (militaire terminologie)

Betekenis: onderafdeling van een bataljon, met een paar honderd manschappen.

schrijfwijze wapensystemen: vliegtuigen en helikopters

De nomenclatuur van militaire vliegtuigen en helikopters volgt doorgaans het volgende, officiële stramien: fabrikantnaam, typeaanduiding, systeemnaam. De naam van de fabrikant is bijvoorbeeld Dassault, Fokker of Boeing. De typeaanduiding bestaat doorgaans uit een of meer letters, een koppelteken en een of meer cijfers. De systeemnaam klinkt meestal nogal martiaal. Een paar voorbeelden: het is de Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, de Fokker F-27 Friendship en de Fairchild A-10 Thunderbolt II. Zo nu en dan komt daar nog een nom de guerre bij. Zo heet de A-10 ook wel Warthog, wrattenzwijn.

divisie (militaire terminologie)

Betekenis: eenheid die is opgebouwd uit een aantal brigades en ondersteunende, zogeheten divisietroepen. De grootte van een divisie is zeer wisselend doordat deze altijd 'op maat gesneden' is. Zo kan een divisie aanmerkelijk worden versterkt met artillerie- of tankeenheden. Een Russische tankdivisie bestaat overigens uit nog geen tienduizend man, de omvang van een Amerikaanse tankdivisie bedraagt soms het dubbele aantal manschappen, terwijl het aantal tanks ongeveer hetzelfde is.

eenheid (militaire terminologie)

Betekenis: een generieke term voor een groep militairen met wapensystemen.

small arms, lichte wapens

De correcte vertaling van small arms is lichte wapens, niet: kleine wapens.

houwitser (militaire terminologie)

Betekenis: krombaangeschut. Schiet met een boog. Een houwitser is het tegenovergestelde van vlakbaangeschut dat 'recht' op het doel schiet.

tank

De term tank wordt te pas en te onpas gebruikt voor alles met rupsbanden. Een tank is een pantservoertuig dat is ontworpen om andere tanks te vernietigen. Een tank heeft rupsbanden, is zwaar bepantserd en beschikt over een kanon met een kaliber groter dan 75 millimeter. Een rupsvoertuig met een kanon is dus niet per definitie een tank. De Nederlandse M-109 houwitser lijkt weliswaar op een tank, maar is uitsluitend een zelfrijdend kanon. Veel Russische pantservoertuigen zien er exact zo uit als een tank, zoals de BMP-2 en -3, maar zijn dat niet.

Inhoud syndiceren